Welkom bij de ultieme gids voor kart tips!

Of je nu een beginner bent of een doorgewinterde racer, deze gids met kart tips helpt je om je vaardigheden te verbeteren en je voor te bereiden op de baan. Bij Gamecity gebruiken we de betrouwbare Sodi karts, maar de kart tips en technieken die we hier bespreken zijn toepasbaar op alle soorten karts. Dus, zet je helm op en laten we beginnen!

Karten

 

Alles over karts

Karten is niet alleen een sport, maar een ervaring die technische kennis en vaardigheden vereist. Bij het kiezen van een kart is het belangrijk om te begrijpen welke kenmerken essentieel zijn voor een optimale rijervaring. Hoewel wij bij Gamecity gebruik maken van Sodi karts, zijn de volgende aspecten belangrijk voor elke kart.

Wat maakt een goede kart?

De kwaliteit van een kart hangt af van verschillende factoren, zoals de motor, veiligheid en ergonomie. Laten we deze elementen nader bekijken.

Motor

De motor is het hart van elke kart. Een krachtige en betrouwbare motor zorgt voor soepele prestaties en een spannende rijervaring. Karts zijn meestal uitgerust met motoren variërend van 50cc tot 250cc, afhankelijk van het niveau van de rijder en het type race. Uiteraard heeft niet elke kartbaan soorten karts. Een goed onderhouden motor zorgt niet alleen voor snelheid, maar ook voor de duurzaamheid van de kart​.

De volwassen karts bij Gamecity hebben 200 cc motoren.

Veiligheid

Veiligheid staat voorop in elke vorm van motorsport. Moderne karts zijn uitgerust met stevige frames die de impact van botsingen kunnen absorberen. Daarnaast zijn goede remmen cruciaal om snel en effectief te kunnen stoppen. Veel karts zijn ook voorzien van rolbeugels en veiligheidsgordels om de rijder te beschermen bij een ongeval​

Ergonomie

Comfort is essentieel tijdens het karten, vooral bij langere races. Een ergonomisch ontwerp helpt vermoeidheid te voorkomen en zorgt voor betere controle over de kart. Dit omvat een verstelbare stoel en pedalen die kunnen worden aangepast aan de lengte van de rijder. Hierdoor kan de rijder in een comfortabele positie blijven, wat cruciaal is voor de concentratie en prestaties tijdens het karten.

Bij Gamecity hebben we gekozen voor Sodi karts vanwege hun uitstekende balans tussen prestaties en veiligheid. Deze karts zijn uitgerust met betrouwbare Honda motoren, bieden geavanceerde veiligheidsvoorzieningen en hebben een ergonomisch ontwerp dat zowel beginners als ervaren rijders aanspreekt​.

Karten - kart

Kart tips / technieken

Nu je een beetje meer weet over karts, laten we in de technieken duiken die je nodig hebt om een betere coureur te worden.

Bochtentechnieken

Bochten nemen is een kunst op zich. Hier zijn twee kart tips / technieken om je bochtenwerk te verbeteren:

Trail braking

Trail braking is een geavanceerde techniek waarbij je de remdruk geleidelijk loslaat terwijl je een bocht ingaat. Deze kart tips helpen je om de controle te behouden en sneller door de bocht te gaan. Hier is hoe je het doet:

 1. Aanloop naar de bocht:
  Begin met remmen op het rechte stuk voor de bocht. Gebruik voldoende druk om de snelheid significant te verminderen.
 2. In de bocht:
  Terwijl je de bocht nadert, begin je de remdruk geleidelijk te verminderen. Dit houdt de voorkant van de kart geladen, wat betekent dat je voorwielen meer grip hebben en je de bocht beter kunt insturen​.
 3. Punt van insturen:
  Blijf remmen terwijl je de stuurbeweging inzet. Dit zorgt ervoor dat de achterkant van de kart lichtjes uitzwaait, wat helpt om de bocht sneller te nemen. Voel aan hoe hard je remt, als je te hard remt dan glij je weg.
 4. Uitleiding:
  Zodra je het apex (het binnenste punt van de bocht) hebt bereikt, zet je je stuur weer recht en begin je geleidelijk weer gas te geven om de bocht uit te versnellen.

Apex halen

Het raken van de apex is cruciaal voor het snel en efficiënt nemen van bochten. Hier is een stapsgewijze uitleg:

 1. Bocht ingaan:
  Benader de bocht breed, wat betekent dat je aan de buitenkant van de baan begint (rode lijn in de onderstaande afbeelding)
 2. Richting het apex:
  Mik op het midden van de bocht, het zogenaamde apex. Dit is het punt waar je het dichtst bij de binnenkant van de bocht bent (van geel naar blauw).
 3. Bocht uitkomen:
  Nadat je de apex hebt geraakt, stuur je de kart weer naar de buitenkant van de baan. Dit maakt de bocht zo recht mogelijk, waardoor je sneller kunt accelereren (groen).

chart explaining how do you go around bends fast in go kart

Remtechnieken bij karten

Effectief remmen kan het verschil maken tussen winnen en verliezen. Hier zijn enkele gedetailleerde kart tips / technieken:

Balans tussen gas en rem

Het balanceren van gas en remmen is essentieel voor het behouden van controle en snelheid. Hier is hoe je het doet:

 1. Ingang van de bocht:
  Begin met het remmen voordat je de bocht ingaat. Zorg voor een vloeiende overgang zonder abrupt te remmen. Zorg dat je genoeg remt zonder dat je slipt.
 2. Uitleiding:
  Zodra je het apex hebt bereikt, verhoog je geleidelijk de gasinput terwijl je de rem loslaat. Dit zorgt voor een soepele en gecontroleerde acceleratie uit de bocht​ 

Het ligt aan de bocht of je beter geleidelijk je rem kan loslaten, of je rem kan gebruiken voor je de bocht in gaat. Gebruik hier je eigen inzicht.

Overnametechnieken bij karten

Het leren van effectieve inhaaltechnieken is cruciaal voor succes op de baan. Hier zijn enkele kart tips:

Slipstream gebruiken

De slipstream-techniek helpt om snelheid te winnen en je tegenstander in te halen. Heb je wel eens Mariokart gespeeld? Als je daar achter iemand rijd, krijg je een snelheidsboost! Nu werkt het in de realiteit niet even effectief als in een videogame, maar het princiepe werkt hetzelfde.

 1. Positionering:
  Plaats je kart direct achter de kart van je tegenstander om in hun slipstream te rijden. Dit vermindert de luchtweerstand en verhoogt je snelheid.
 2. Inhalen:
  Zodra je dicht genoeg bij bent, beweeg je snel naar een vrije ruimte naast je tegenstander. Gebruik de extra snelheid die je hebt gewonnen om hen voorbij te gaan.
 3. Veiligheid:
  Zorg ervoor dat je genoeg ruimte hebt om veilig in te halen zonder de ander te hinderen​​.

7 Tips on How to Become a Better Mario Kart Player - Paste Magazine

Defensief rijden

Defensief rijden helpt om je positie te behouden en anderen te voorkomen om je in te halen. Gebruik deze kart tips om je verdediging te verbeteren::

 1. Lijn beschermen:
  Beweeg je kart naar de binnenkant van de bocht om de ideale lijn te blokkeren voor andere rijders.
 2. Verandering van lijn:
  Wissel subtiel van positie om je tegenstander te dwingen een minder ideale lijn te kiezen.
 3. Voorspellen:
  Anticipeer op de bewegingen van je tegenstanders en pas je strategie aan om je positie te bescherme​.

Deel 3: Voorbereiding en veiligheid bij karten

Veiligheid en voorbereiding zijn net zo belangrijk als rijvaardigheden. Hier zijn enkele tips om je voor te bereiden op een race:

Veiligheidsuitrusting

Zorg ervoor dat je de juiste uitrusting hebt om jezelf te beschermen:

 • Helm:
  Een goed passende helm is essentieel om je hoofd te beschermen.
 • Nekbescherming: Dit kan ervoor zorgen dat je nek beschermd is en vermindert de kans op een whiplash.
 • Beschermende kleding:
  Bij Gamecity zijn dichte schoenen en een lange broek verplicht. Daarnaast is het dragen van een racepak optioneel, maar het kan extra bescherming bieden​​.

Kart onderhoud

Een goed onderhouden kart presteert beter en is veiliger om te rijden. Bij Gamecity nemen we het onderhoud van onze karts zeer serieus:

 • Vaste controles:
  Onze karts worden op vaste momenten gecontroleerd op essentiële onderdelen zoals de motor, remmen, banden en stuur. Dit zorgt ervoor dat elke kart in optimale staat verkeert en veilig is voor gebruik.
 • Professioneel onderhoud:
  Ons team van ervaren technici voert grondige onderhoudsbeurten uit en zorgt voor eventuele noodzakelijke reparaties. Dit omvat het tunen van de carburateur, het aanpassen van de versnellingsverhoudingen en het controleren van de algehele staat van de karts.

Deel 4: Race strategie bij karten

Naast technische vaardigheden is mentale voorbereiding cruciaal voor succes op de baan.

Racevoorbereiding

Een goede voorbereiding begint met het kennen van het circuit en het plannen van je race. Hier zijn enkele tips om je voor te bereiden:

Track kennis

 • Verkenning:
  Neem de tijd om het circuit te verkennen. Dit kan tijdens de vrije trainingen of door simpelweg te observeren hoe anderen rijden. Kijk naar de lijnen die de snelste rijders nemen en probeer te begrijpen waarom ze die lijnen kiezen​.
 • Opmerkingen:
  Noteer bijzonderheden zoals hobbels, gladde plekken en ideale rempunten. Dit helpt je om tijdens de race voorbereid te zijn op onverwachte situaties.

Raceplanning:

 • Bochten strategie:
  Bepaal van tevoren hoe je elke bocht wilt aanpakken. Voor sommige bochten kan het beter zijn om vroeg te remmen en anderen juist laat. Plan je ideale lijnen en wees flexibel genoeg om deze aan te passen als de situatie daarom vraagt​.
 • Inhaalmogelijkheden:
  Identificeer waar je de meeste kans hebt om veilig in te halen. Zo plan je ook je verdedigende lijnen om te voorkomen dat anderen je inhalen​.

Tips voor de snelste ronde bij karten

Bij karten is het belangrijk dat je de snelste ronde rijdt binnen een heat van 10 minuten. Het gaat dus niet om de gemiddelde tijd van alle rondes, maar om de snelste ronde. Probeer daarom één perfecte ronde te rijden. Zorg dat je wielen goed warm zijn voordat je begint en begin je perfecte ronde op de best mogelijke manier bij de startstreep. Eindig je ronde zo snel mogelijk, zelfs als dit je volgende ronde langzamer maakt. Probeer tijdens je perfecte ronde zo min mogelijk mensen voor je te hebben, zodat je niet hoeft af te remmen. Gebruik ook alle technieken uit deze blog zo goed mogelijk.

Kartcursus

Bij onze kartcursus leer je alles van de basis tot gevorderde technieken. We leggen uit hoe je de ideale lijnen rijdt, hoe je moet remmen en hoe je de kart goed bestuurt. In de gevorderde lessen leer je ook hoe je moet inhalen, verdedigen en krijg je meer inzicht in het racen.

Elke week zijn er drie lesdagen. Op deze dagen geven we lessen voor zowel beginners als gevorderden. Ons team bestaat uit ervaren instructeurs met veel praktijkervaring. Eén van onze instructeurs is zelfs Nederlands kampioen karten geweest. Veel van onze instructeurs zijn begonnen met karten, vaak bij Gamecity, en zijn daarna doorgegroeid naar de autosport.

Deze cursus geeft jou de kans om te leren van de besten en om je kartvaardigheden te verbeteren. Je kan bij Gamecity de kartcursus volgen zolang je langer bent dan 1.35 meter en jonger bent dan 18 jaar.

Check de website hier voor meer informatie over de kartcursus

Conclusie

Karten is een spannende en uitdagende sport die veel vaardigheid, strategie en voorbereiding vereist. Door je grondig voor te bereiden met deze kart tips, zowel technisch als mentaal, kun je je prestaties op de baan aanzienlijk verbeteren.

Of je nu een beginner bent of een ervaren coureur, de tips en technieken in deze gids helpen je hopelijk om veiliger en efficiënter te rijden.

Je kan bij Gamecity de kartcursus volgen zolang je langer bent dan 1.35 meter en jonger bent dan 18 jaar

TL;DR kart tips

 • Karts:
  Karts variëren in motor, veiligheid en ergonomie. Bij Gamecity gebruiken we Sodi karts vanwege hun prestaties en veiligheid.
 • Bochtentechnieken:
  Gebruik trail braking om gecontroleerd de bocht in te gaan en mik op de apex voor een snelle exit.
 • Remtechnieken:
  Balans tussen gas en rem is cruciaal. Gebruik maximale remcapaciteit voor scherpe bochten.
 • Overnametechnieken:
  Gebruik de slipstream van je tegenstander en rijd defensief om je positie te behouden.
 • Voorbereiding en veiligheid:
  Draag altijd de juiste uitrusting en zorg voor goed onderhoud van je kart. Bij Gamecity zorgen we voor professioneel onderhoud.
 • Mentale voorbereiding:
  Gebruik visualisatie en concentratietechnieken om gefocust en kalm te blijven.

Gebruik deze gids met kart tips als basis om je kartvaardigheden te verfijnen en geniet van elke race-ervaring. Veel succes en plezier op de baan!